Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen kávét válasszak?

Milyen kávét válasszak?

Arabica vagy Robusta?

Milyen Kávét válasszak és miért?

A kávéfajták két alapvető csoportját alkotja a robusta és az arabica kávé. Mi a különbség a kettő között, eldönthető-e, melyik a jobb, és melyiket érdemes inkább inni?

Annak ellenére, hogy több száz különböző fajta létezik, a kávéfajták közül csak két alapvető kávét termesztenek és fogyasztanak széles körben. A kávérajongók közül sokan rögtön arra kíváncsiak, hogy egy-egy kávékeveréket milyen arányban alkotja arabica és robusta kávé. Nézzük meg közelebbről, miért ilyen fontosak ezek a kávétípusok!

Az Arabica

A kávéfajták közül az arabica (Coffea arabica) a legnépszerűbb. A világ éves fogyasztása 150 millió zsák kávébab körül van, ennek nagyjából 70%-a arabica kávé. Az arabica a legrégebben ismert faj. A kávénövény származási helye a mai Etiópia területe.

A pörkölt, őrölt kávéból készített ital fogyasztását Jemenben jegyezték fel először. Az arabica kávéfajták rendkívül igényesek a termesztés környezeti tényezőivel szemben. A talaj minősége, az átlaghőmérséklet és hőingadozás, a csapadékmennyiség és a páratartalom mind-mind erőteljesen befolyásolja a kávé minőségét.

Az arabica ugyanakkor kevéssé ellenálló a különböző kártevőkkel, betegségekkel szemben. A kávébab termése ovális, kissé lapos, két kávészemet tartalmaz, 7-9 hónap szükséges az ereshez. Az évszázados nemesítő munka eredményeképpen ez a fajta rendelkezik a legkiemelkedőbb érzékszervi értékekkel. Kevesebb koffeint tartalmaz, aromákban, ízvilágban gazdag.


Az arabica kávé jellemzői:

·        Magasabb területeken, (800-2300 méteres) hegyvidékeken érzi jól magát

·        Nem kedveli a közvetlen napsütést

·        Érzékeny a kártevőkre és az időjárási szélsőségekre

·        Termésének koffeintartalma viszonylag alacsony (0,4-1,6%)

·        Íze gazdag különböző aromákban, kevésbé keserű és savas, mint a robustáé

·        Selymes ízvilágának köszönhetően jellemzően lágy (világos vagy közepes) pörkölést alkalmaznak az arabicánál

·        A kávébab cukortartalma kb. duplája, zsírtartalma 60%-kal magasabb a robustáéhoz képest

·        Az arabica kávé ára magasabb mint  a robustáé.

 

A robusta kávé

A robusta (Coffea canephora) termése koffeinben gazdagabb, és magát a növényt termeszteni is könnyebb, mint az arabica cserjét. A robusta elnevezés utal a növény ellenálló képességére és a robustatartalmú kávéital markáns ízvilágára. Az 1800-as évek végén, a Nílus expedícióban részt vevők fedezték fel a jóval nagyobb tűrőképességű robusta kávéfajtát az Egyenlítő mentén.

Mindaddig a kávét az arabica kávéfaj jelentette. Innentől megkezdődött a verseny, az ellenállóbb, nagyobb hozamú és magasabb koffeintartalmú robusta és a sokkal magasabb érzékszervi minőségű arabica között.

A robusta cserjéje erőteljesebb robusztusabb, akár a 10-12 méteres nagyságot is elérheti. Termése gömbölyű, éréséhez 11 hónap szükséges. A kávészemek kisebbek, mint az arabicáé, viszont többet terem. A robusta kávék íze kesernyésebb, savasabb, jellegtelenebb. Ez adja meg a kávé testességét, erősségét.

A robusta kávé jellemzői:

·        Az alacsonyabb területeken (200-800 méteres tengerszint szerinti magasság) is jól terem

·        Tízméteres cserjéje robosztusabb felépítésű

·        Kedveli a közvetlen napfényt

·        Ellenállóbb a kártevőkkel és a környezeti hatásokkal, szélsőséges időjárással (magas páratartalom vagy hőmérséklet) szemben

·        Termése valamivel kisebb méretű, mint az arabicáé, viszont többet terem

·        Termesztése fajlagosan olcsóbb, mint az arabicáé

·        Koffeintartalma magasabb (1,3-4,2%)

·        Íze kevésbé gazdag, erőteljesebb, savasabb és kesernyésebb

·        Előszeretettel alkalmazzák esetében a sötétebb pörkölést

·        Espresso készítésére ideális, a crema fantasztikusan mutat a tetején

·        Olcsóbb, mint az arabica: körülbelül feleannyiba kerül

Honnan ismered fel, hogy robustát iszol?

Az íze egyszerűen keserű, mint a mandula, semmiféle aroma nem érezhető ki belőle, csupán üzleti stratégia az, amiért használják mindenütt. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert ez éri meg, mert fele annyiba kerül, mint az arabica. Közben csábítanak bennünket jól hangzó marketingszövegekkel, hogy ettől lesz igazán karakteres a kávénk, és még szép vastag crema is van a tetején.

A robustában több a fehérje is. Így, ha például az évekig a szekrényben vagy a boltok polcain áll, és készítesz belőle egy espressót, akkor is lesz crema a tetején (míg az arabicán nem). Egyszóval szakmai szemmel nézve semmiféle pozitív dolog nincs a robustában, csupán üzleti szempontból használják többet.

Na és az arabica íze?

Az arabicában érezhetően kevesebb a koffein, ezért nem érzed a keserű ízt. Viszont érzed a különböző aromákat, ettől olyan különleges és ezernyi ízvilág tárul ki az ízlelőbimbókon. Elég nehéz pontosan meghatározni, milyen ízt kellene érezned, amikor arabicát kóstolsz. Ugyanúgy, mint például a borkészítés, ez is nagyban függ a különböző környezeti tényezőktől és természetesen a kóstoló ízlésétől is. Több mint 100 fajta különböző növény van, mindegyik más ízt hordoz magában, akárcsak a szőlőnél. Találhatsz köztük. karamellás, vajas, csokis, gyümölcsös, mandulás, kakaós stb. ízvilágút.

A pörköléssel az ízt és a koffeintartalmat is befolyásolhatják: minél sötétebb pörkölésű a kávé, annál kevesebb benne a koffein. Tehát egy világos pörkölésű arabica igazán csodás kávéélményt nyújthat egy kávérajongónak.

A crema - tulajdonképpen nem más mint „hab”? Nos, a szép, világos színű krémnek látszó réteg az espressód tetején,  az a crema.  A crema az kávéban lévő aroma vegyület és széndioxid keveréke. Amit azonban valójában szinte senki nem tud: hogy a crema a legkeserűbb része az espressónak. Próbáld  ki egyszer, hogy leszűröd a tetejéről - ekkor ismered meg az espresso valódi ízét!

Arabica vagy robusta?

Mi a különbség az arabica és a robusta kávé között?
Az arabica kávéból aromásabb, gazdagabb ízű, lágyabb, selymesebb kávé készíthető, általában lágyan, világosra vagy közepesre pörkölik. Koffeintartalma alacsonyabb és többe kerül, mint a robusta. Ez adja a világtermelés 70%-át. Az arabica kávé ára kb. duplája a robusta árának.

A robusta savasabb, kesernyésebb, általában sötét pörkölésű, erőteljesebb ízű, mint az arabica. Koffeintartalma magas, és kb. feleannyiba kerül, mint az arabica.

Melyiket válasszuk? Azt látni kell, hogy ilyen egyszerűen nem válaszolhatunk erre a kérdésre, így ahogy különbözőek vagyunk, különböző az izlésünk, így rád bizzuk a rövid leírás után Te melyiket választanád…?