Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kotyógósban lehet jó kávét főzni?

Kotyógósban lehet jó kávét főzni?
Otthoni kávéfőzés technikái 1.0

Érdemes a mai technológiákat figyelembe venni és a kotyogóst úgy választani, hogy rozsdamentes anyagból készüljön és ne aluminiumból, a tartósság érdekében, valamint kevesebb idegen anyag oldódik ki a használat során.

A kávéfőzés egyszerű, otthoni módszere a "kotyogós" kávéfőző. Bár sokan csak érzésre, készítik a reggeli kávét ezzel a nagyon egyszerű "géppel". A megszokás hatalma miatt nem ügyelnek a részletekre, pedig így is lehet igazán aromás, ízletes Espressot főzni.

Az első legfontosabb kellék, természetesen egy frissen őrölt kávé. Ennek emennyisége pedig személyenként 8-10g legyen. Mindig csak főzés előtt őröljük meg a kávét. Ügyeljünk a megfelelő őrlési finomságra. Ne legyen túl dúrva, mert nagyon rövid idő alatt átfolyik a forró víz és az aroma nagy része bennmarad a kávépogácsában. Ha túl finom a szemcsméret akkor pedig az átfolyó víz nem tudja kioldani a megfelelő aromákat a pogácsából. A kávépogácsát csak annyira tömörítsük, hogy éppen homogén legyen mert ha túl tömör akkor keserű utóízt fogunk majd érezni. Ha pedig nem tömörítjük akkor híg lesz a főzet a gyors átfolyás miatt.

A következő fontos dolog a betöltött víz hőmérséklete, minősége és mennyisége. Ne használjunk ásványvizet, hanem csak szűrt csapvizet.  A  megfelelő kb.          36-40 0C körüli hőmérséklet mert így lesz idális a főzési idő. A mennyiséget pedig ne érzésre töltsük hanem az adagnak megfelelően mérjük ki. Egy Esperesso 25-30 ml, tehát ha kétszemélyes a kotyogónk akkor a mennyiség maximum 60ml legyen.

A legutolsó pedig ami mindent eldönt, az a főzési idő. Itt nagyon fontos, hogy amikor az átfolyón megjelenik a főzet, akkor vegyük le a melegítést, és várjuk meg míg lassan átfolyik a pogácsán a víz. Amikor átfolyott, hűtsük le a főző alső részét hideg vízzel, hogy kíméljük a tömítéseket.

Frissen fogyasszuk és ne melegítsük újra mert ez kellemetlen keserű ízt okoz.

CoffeeB